Geslaagd kamp voor jeugdgroepen in Grolloo

Elk jaar wordt in de aanloop naar de zomervakantie een kamp georganiseerd voor de atletiek- en jeugdloopgroep van ATC’75. Onder leiding van de trainers en begeleidende ouders wordt een weekend lang gestreden door verschillende teams voor de overwinning. De inzet verschilt elk jaar, evenals het meestal volstrekt willekeurige, maar desalniettemin (zeer) originele thema. Dit jaar vond het strijdperk plaats in Grolloo bij de Boerhaarshoeve en was het thema Camp of Thrones (verwijzend naar de serie Game of Thrones en de boeken A Song of Ice and Fire). In en tussen vier koninkrijken werd een verwoed gevecht uitgevochten om de macht binnen het koninkrijk en de macht over alle koninkrijken (ook wel bekend als het tronenspel; the Iron Throne). Intriges, complotten en wedstrijden behoorden tot de orde van de dag en vier goden (Harriejassuseenkwal, Squint Limus, Murmeltier en Annoyus), ieder behorend tot een volk (Kwallen van Jellybelly, Nooitraki van de Groene Oceaan, Zoufijnzijnen uit de bergen ten noorden van de Wall en de Ikbenniethinderlijkenikben uit de moerassen van Dorne), zagen toe dat alles naar behoren verliep.

Het wapen van de Kwallen

Na aankomst werden vrijdag eerst de slaapvertrekken ingedeeld en werd er eten gekookt. Daarna volgde de introductie van het thema en de indeling van de teams. Allereerst moest er in elk koninkrijk een koning bepaald worden. Zo geschiedde, maar de tijd zou leren dat deze koningen en koninginnen niet het eeuwig heerschap was gegeven… Zoals elk fatsoenlijk koninkrijk betaamd, kent zij haar eigen banner, schild en familienaam.

Koning Mats de Eerste

God Murmeltier had de geschiedenis van de vier koninkrijken verteld en aan de teams was het de taak deze te verwerken in hun ontwerpen. Na twee uur hard en, met name, gezellig samenwerken had elk huis zijn eigen wapen, naam en motto en werden deze ter goedkeuring tentoongespreid aan de goden. Overigens had elk huis ook de taak een speciale manier te verzinnen om hun god te eren. Toneel, fantasie en zelfs yoga werd uit de kast gehaald om de goden te prijzen. Vervolgens was het aan de goden om een keuze te maken in welk huis alle opdrachten het beste had volbracht. Dit koninkrijk zou tevens de eerste koning leveren voor de Iron Throne. Na lang wikken en wegen (welgeteld enkele minuten) viel de keuze op de Kwallen van Jellybelly. Koning Mats de Eerste was een feit. De rest van de avond werd doorgebracht met spelletjes en een kampvuur. Ook had het springconcours wat aan de overkant van de weg plaatsvond, wat achtergrondmuziek (lees: plaatsvervangend, iets te luid, gebonk) geregeld. Al met al een geslaagde eerste middag en avond.

 

De tweede dag ving (vroeg) aan en na een ontbijt was het tijd voor het eerste spel. Onder leiding van god Annoyus (ook bekend als atletiektrainer Rick Mertens) werd er kogelgestoten, gesprongen en geworpen. Alle scores van werden bij elkaar opgeteld en een traditiegetrouw volstrekt ondoorgrondelijke en willekeurige puntentelling zorgde voor een heldere uitslag.

De warming-up bij één van de spellen

Het koninkrijk van Jellybelly verloor z’n positie op de Iron Throne  en deze werd overgenomen door de Nooitraki. Na het spel was er tijd voor wat ontspanning en sommigen bedachten nog snel een act voor de bonte avond. Vervolgens kwam er een tweede spel die bestond uit een aantal estafettes en de grote oversteek. Ook hier werd fanatiek gestreden. Na het middageten vertrok iedereen voor een korte rit richting de Berenkuil in Grolloo voor de Omloop Grolloo. Het grootste gedeelte van de atleten waagde zich aan de 4mijl of de 10km en anderen kregen training van trainer Rick. Er werd, ondanks het warme weer, goed gelopen en er werden zelfs podiumplaatsen gehaald. Moe maar voldaan vertrok iedereen richting een zwemplas om daar even af te blussen. Terug aangekomen in bij de Boerhaarshoeve was het tijd voor het avondeten en een machtswissel van de Iron Throne. Naar de mening van de goden had het koninkrijk van de Ikbenniethinderlijkenikben de Omloop Grolloo het beste afgelegd en zodoende kende het kamp wederom een nieuwe koning.

Gezellig bij het kampvuur

Hierna kon de bonte avond beginnen. De avond kende overigens een speciale gast: Adriaan Kesting. Adriaan heeft zes jaar lang fanatiek de jeugdloopgroep training geven en kwam deze avond afscheid nemen. Alvorens hij dat mocht, moest hij eerst nog de jury voorzitten die een beslissing moest maken over de mooiste act van die avond. Er kwamen verknipte foto’s, oude foto’s, toneelstukjes, quizzen en heel veel komkommer voorbij. Iets na elven was de laatste act afgerond en kon de jury zich buigen over wie de mooiste act van die avond had. De prijs ging uiteindelijk naar Daniël Veen, Evelien Honebecke en Amber Poels die een overheerlijke appeltaart hadden gewonnen. De avond/nacht werd afgesloten met marshmallows en brood roosteren boven het kampvuur.

Na een korte nacht kraaide de haan (in de vorm van trainer Harry) vroeg, want de tassen moesten gepakt worden. Het ontbijt kreeg een onverwachte wending door een hoog aantal aan coupes binnen de huizen. Bij de ingang van het laatste spel waren er dus vier nieuwe koningen. Het laatste spel van het weekend was levend stratego, maar dan net een beetje anders. De op-vrijdag-gemaakte banners fungeerden als vlaggen en de kaartjes waren op Game of Thrones-personages gebaseerd. Ook waren er vier teams in plaats van twee. Alle koninkrijken zetten alles op alles om te winnen (zowel eerlijk als redelijk discutabel (je zou bijna het woord valsspelen gebruiken)). Uiteindelijk wisten de Zoufijnzijnen aan het langste eind te trekken, waarna koningin Ingrid de Eerste definitief de Iron Throne mocht bestijgen. Na deze zinderende ontknoping vertrok iedereen in de auto naar de laatste locatie van dit kamp, ’t Nije Hemelriekje, om te zwemmen. Het weer zat wederom mee en met hoge temperaturen werd het kamp relaxt afgesloten. Tegen vieren arriveerde iedereen weer in Haren om naar huis te gaan. We kijken terug op een geweldig en gezellig weekend en hopen dat iedereen er volgend jaar weer bij is!

Robin Honebecke

 

Groepsfoto